ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Την ημέρα των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους δίνετε θεωρητικά και πρακτικά. Στα θεωρητικά πρέπει να απαντήσετε σε 20 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Από αυτές τις 20 ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν σωστά τουλάχιστον οι 18, έχετε δηλαδή περιθώριο 2 λαθών. Η θεωρητική εξέταση γίνετε στην 4η Μαρίνα Γλυφάδας .Τα πρακτικά έχουν τρεις ενότητες α) εξέταση σε χειρισμούς πρυμνοδέτησης - πλαγιοδέτησης και σε ερωτήσεις που αφορούν μηχανολογία, ναυτιλία, ασφαλή ναυσιπλοΐα και σωστικά, β) εξέταση στον ναυτικό χάρτη, γ) εξέταση σε ναυτικούς κόμπους. Η πρακτική εξέταση γίνετε από έναν Λιμενικό εξεταστή με το εκπαιδευτικό σκάφος της σχολής.
Όχι η εξέταση γίνεται σε απλό χαρτί.
Η προετοιμασία που κάνουμε στους μαθητές μας είναι επαρκής για να μπορέσει ο υποψήφιος να αντεπεξέλθει στις εξετάσεις. Στο θεωρητικό κομμάτι των εξετάσεων εκτός από την συμμετοχή σας διαβάζοντας το εγχειρίδιο εξεταστέας ύλης ο εκπαιδευτής είναι στην διάθεση για την επίλυση των όποιων αποριών σας. Στο πρακτικό κομμάτι των εξετάσεων, η εμπειρία και ο τρόπος μετάδοσης των χειρισμών για τους χειρισμούς αλλά και η λεπτομερής ανάλυση του χάρτη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αποτυχίας. Σίγουρα οι εξεταστές σας, καταλαβαίνουν ότι είστε ικανοί για τον ασφαλή χειρισμό ενός σκάφους, μετά από την παρακολούθηση των μαθημάτων στην σχολή μας.
Όχι το δίπλωμα είναι μόνο για ενήλικους
Και βέβαια μπορείτε να δώσετε εξετάσεις, αν γνωρίζετε Ελληνικά διαβάζετε την ύλη και δίνετε εξετάσεις κανονικά, αν δεν γνωρίζετε Ελληνικά η εξέταση μπορεί να γίνει στην γλώσσα που επιθυμείτε παρουσία επίσημου διερμηνέα.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά διοργανώνει εξετάσεις τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αυτή η μέρα είναι η Τετάρτη αλλά σε περιόδους αυξημένης ζήτησης γίνονται εξετάσεις και την Παρασκευή.
Την ημέρα των εξετάσεων μαζί σας θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε την αστυνομική σας ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό όπως διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, ένα στυλό και το υπηρεσιακό σημείωμα που θα πάρετε από την σχολή μας.
Την διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών στο Κεντρικό Λιμεναρχείο την κάνουμε εμείς για εσάς. Εσείς μας φέρνετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά επικυρωμένα καθώς και το διπλότυπο της εφορίας και εμείς αναλαμβάνουμε την διαδικασία διεκπεραίωσης εντελώς δωρεάν.
Αφού επιτύχετε τις εξετάσεις , καταθέτουμε το διπλότυπο είσπραξης στο Λιμεναρχείο και έπειτα είναι καθαρά γραφειοκρατικό θέμα το πότε θα εκδοθεί το δίπλωμα κατά μέσo όρο πλέον των 20 ημερών .
Τα μαθήματα προετοιμασίας μπορείτε να τα ξεκινήσετε όποτε θέλετε εσείς, αναλογα με το πρόγραμμα σας.
Τα μαθήματα θεωρητικά και πρακτικά, προγραμματίζονται με βάση την ημερομηνία εξέτασης που κατοχυρώνουμε από το Λιμεναρχείο. Συνήθως έχουμε 1 με 2 εβδομάδες για την θεωρητική και πρακτική μας προετοιμασία.
Οι εξετάσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο ορίζει τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από Πρόεδρο και δυο μέλη. Όλοι οι εξεταστές είναι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος
Αφού μας προσκομίσετε τα δικαιολογητικά, εμείς πηγαίνουμε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για την έκδοση της ημερομηνίας εξέτασης. Αφού γίνει αυτό, επικοινωνεί ο εκπαιδευτής με εσάς για να σας ενημερώσει για την ημερομηνία εξέτασης, αλλά και για να διαμορφώσετε το πρόγραμμα μαθημάτων βάση των αναγκών σας.
Μαθήματα γίνονται όλο το χρόνο Σαφώς οι συνθήκες είναι καλύτερες από ότι το καλοκαίρι (Ιούνιος Ιούλιος, Αύγουστος) όπου και λόγω του όγκου μαθημάτων ο χρόνος είναι περιορισμένος αλλά και η ζεστή πολλή.Οι δυο καλύτερες εποχές κυρίως κλιματολογικά είναι Φθινόπωρο και Άνοιξη.
Τα πρακτικά μαθήματα γίνονται καθημερινές από το πρωί έως και το απόγευμα όσο έχει φως. Τα Σαββατοκύριακα εφόσον δεν μπορεί να βρεθεί χρόνος τις καθημερινές, μπορούμε ενδεχομένως να συμφωνήσουμε κάποιο πρακτικό μάθημα.
Βεβαίως μπορείτε να προμηθευτείτε το "ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ" του Υπουργείου από το Κεντρικό Λιμεναρχείο η διαδικασία για να προμηθευτείτε το βιβλίο είναι : πηγαίνετε στην εφορία, αγοράζετε ένα διπλότυπο των €17,61 με κωδικό 3435 και έπειτα πηγαίνετε στο Λιμεναρχείο (αφού πρώτα έχετε ενημερωθεί ότι το έχει) και το παραλαμβάνεται, Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου βγαίνουν οι ερωτήσεις των εξετάσεων. Η σχολή μας παρέχει δικό της εγχειρίδιο ΔΩΡΕΑΝ, στο οποίο περιλαμβάνεται αλλά και υπερκαλύπτεται η ύλη του αντίστοιχου εγχειριδίου του Υπουργείου. Επίσης παρέχουμε στους μαθητές μας και ολιγοσέλιδο βοήθημα με θεματολογία από τους Ναυτικούς Χάρτες που περιλαμβάνει θέματα όπως (αναγνώριση συμβολισμών χάρτη, ανάγνωση φανών, χάραξη πορείας, εύρεση στίγματος και άλλα).
Τα πρακτικά μαθήματα γίνονται με το εκπαιδευτικό συμβατικό σκάφος μήκους 5 μ. με εξωλέμβιο κινητήρα 60 ίππων. Με το ίδιο σκάφος δίνουμε και τις εξετάσεις.
Μετά την απόκτηση του διπλώματος, διοργανώνουμε εκπαιδευτικούς πλόες στην ανοιχτή θάλασσα μαθαίνοντας: χειρισμούς ασφαλής πλεύσης με καιροναυτιλία , αναγνώριση - προσεγγιση ακτών, λιμένων, όρμων, αγκυροβόλια και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες για να μπορέσετε να κυβερνήσετε σωστά , με ασφάλεια, σιγουριά και άνεση το σκάφος σας. Οι πλόες αυτοί πραγματοποιούνται είτε με το σκάφος της σχολής είτε με μεγαλύτερο που ναυλώνουμε για αυτό το σκοπό Φυσικά αν υπάρχει δικό σας σκάφος μπορούμε να κάνουμε σε αυτό.
Σύμφωνα με την νομοθεσία ο κάτοχος της Άδειας χειριστού ταχυπλόου σκάφους, μπορεί να κυβερνήσει σκάφος μέχρι 20 μ. εφόσον είναι νοικιασμένο και αν είναι ιδιόκτητο τότε το σκάφος δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 100 κόρους (ο κόρος είναι μονάδα μέτρησης του όγκου (2,86 κυβικά μετρά)ενός σκάφους).
Όχι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στα ναυτικά μίλια.
Το Λιμεναρχείο που δίνονται οι εξετάσεις είναι στην 4η μαρίνα Γλυφάδας, εκεί όπου εδρεύει και η σχολή μας άρα θα σας είναι οικείος και ο χώρος του λιμανιού λόγω του ότι θα έχετε εκπαιδευτεί σε αυτόν.
Οι εξετάσεις ξεκινούν στις 09:00 και δεν υπάρχει συνήθης ώρα πέρατος αυτών, πάντως σίγουρα μετά το μεσημέρι. Καλό είναι να κανονίσετε τις υποχρεώσεις σας για εκείνη την ημέρα να την αφιερώσετε στις εξετάσεις.
Μπορείτε να μας συμβουλευτείτε και μετά την απόκτηση του διπλώματος για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με την διακυβέρνηση τους σκάφους σας ή ακόμα για πληροφορίες όπως την αγορά ενός σκάφους, τον εξοπλισμό του κ.α.
Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μαθήματα και στο δικό σας σκάφος έτσι ώστε να μπορέσετε να εξοικειωθείτε πάνω σ'αυτό.
Τα υποχρεωτικά μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις είναι 3 ατομικά πρακτικά μαθήματα διάρκειας 45' και 6 ώρες θεωρητικών μαθημάτων που γίνετε σε 2 τρίωρα.